Mattby marthakrets

Festligt när Mattbymarthorna fyllde 20 år

17.04.2012 kl. 15:11
År 2012 har MMM Mattby Marthakrets verkat i 20 år. Jubileumsåret firade vi med dels en jubileumsfest den 31 mars, dels ett seminarium den 17 april.

Tillställningarna hölls på Gäddviks Paviljongen och båda gångerna hade vi glädjande nog över 70 deltagare. För att öka samarbetet ”över gränserna” inom martharörelsen, inbjöds till båda tillfällena förutom Esbo Mf:s medlemmar även medlemmar från de närbelägna föreningarna, det vill säga Sommarö Mf och Grankulla Mf samt Marthaförbundets funktionärer.

Bland de inbjudna till jubileumsfesten var även kretsens grundare, Vivi-Ann Winquist. Hon berättade i sitt anförande för oss, att hon inför sitt äktenskap av sin svärmor Inga Winquist blev väl informerad om Martharörelsen, dess värderingar och utveckling i hundra år. För tjugo år sedan kontaktade Vivi-Ann Marthaförbundets dåvarande verksamhets-ledare, Maria Oesch-Feldt, som föreslog att hon skulle starta en egen krets, eftersom det inte fanns någon i närheten av Mattby. Tillsammans med Stina Raikamo och Maria grundades kretsen MMM Mattby marthakrets. MMM stod till en början för Muntra Mattby Marthor för att senare ändras till Mat Mode Miljö. Kretsmötena hölls i Mattby lekparks utrymmen och när det blev för trångt, fick kretsen flytta till Mattby Kapell. Även där tog stolarna slut och numera är det Gäddviks servicehus som gäller, då kretsen idag har sammanlagt 54 medlemmar.

Snart efter starten fick kretsen en fadderfamilj med många barn i Estland. Kretsen hjälpte dem i många år med kläder, matkonserver och allehanda förnödenheter. Genom Nytte Ekman från välgörenhets-organisationen Nada Hope har kretsen numera fått kontakt med en liten invandrarfamilj med en mängd större och mindre problem. Kretsmedlemmarna har kunnat hjälpa dem på alla tänkbara sätt. Hela familjen deltog i festligheterna och njöt speciellt av musikprogrammet.

Underhållande show

På jubileumsfesten bjöds gästerna på en underhållande show med Håkan Streng och Leo Holmgren. Håkan tog oss alla med storm, eller rättare sagt med sång, väl ackompanjerad av Leo på dragspel. Speciellt minnesvärda är hans egna sånger om varje enskild styrelsemedlem, till olika kända melodier t.ex. följande: (gammal sjöscoutmelodi)

  Christina Fyhrqvist, ordförande
  är vinterbadare.
  Och i Killingholms och trädgård
  som matfixare
  är hon ännu tuffare.
  Christina, en Fyhrquist
  har satt i pannan fyr,
  Christina, en Fyhrquist,
  som eldfängd Mattbymarthor styr –
  så dammet yr!

Festtal

Marthaförbundets ordförande Harriet Ahlnäs höll festtalet och började med följande vänliga ord: ”Förutom att jag gratulerar Mattby Marthakrets till den trevliga, livliga, förväntansfulla åldern av 20 år, vill jag också gratulera er till klar och tydlig information på Martha-hemsidan. Att döma av er hemsida är ni en välstrukturerad, aktiv, kulturellt intresserad krets. Era evenemang är planerade för hela året 2012. Där ingår teaterbesök, föreläsningar, löptävlingar osv.”

Harriet fortsatte med att berätta om Martharörelsens utveckling under 112 år jämsides med samhällets utveckling från fattigdom till välfärd. Kvinnans roll i samhället förändrades från den hemmavarande husmodern, med ansvar för hemmets sysslor och barnens uppfostran, till den jämställda, välutbildade och förvärvsarbetande kvinnan i dag. Denna utveckling ställer även stora krav på martha-verksamheten, kontinuerlig förnyelse bör ske för att locka de yngre kvinnorna med till föreningarna. Harriet avslutade sitt anförande med en strof av en sång som sjöngs på Marthaförbundets årsmöte 1969:

  Vi tror, vi tror på Martha vi
  På hem, familj och harmoni
  Vi tror på varje mänskas rätt
  Att leva på sitt eget sätt
  Vi tror, vi tror på ungdomen
  Vi vet att det en gång är den
  Som allt vårt ansvar övertar
  För martha, det skall leva kvar

Då MMM Mattby Marthor nu uppnått myndig ålder, ser vi nyfiket framemot många år fyllda med nya utmaningar. Festen avslutades med Modersmålets sång.

Seminarium 17.4.2012

På seminariet föreläste professor Frej Fyhrquist, specialist i inre medicin, om aktivt     åldrande under rubriken Åldrandets biologiska mekanismer och telomererna. Föreläsningen var ett led i årets EU-tema om aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna. Enligt Frej är måttlighet i allt det väsentliga, också gällande konditionsträning. Och undvik rökning!

Under middagen fick vi avnjuta Leo Holmgrens cocktailmusik på piano. Därefter uppträdde Linus och Hampus Backström från Musikinstitutet Kungsvägen med stämningsfull gitarrmusik.

Kretsens styrelse tackar alla deltagare i jubileumsfesten och -seminariet samt kretsar och föreningar för donationerna. Styrelsen: Rita, Christina, Raija-Liisa, Tua, Birgitta, Lisbeth, Asta.

TEXT: Tua Mylius och Lisbeth Rantala
FOTO: Asta Kolma och Gero Mylius

MMM Mattby Marthakrets
Kontaktuppgifter

Kontakt
 

 

Christina Fyhrquist
Ordförande
christina.fyhrquistgmail.com
040 7474 767
Asta Kolma
Sekreterare
astakolmagmail.com
050 3646 526
Siv Kindstedt
Kassör
siv@kindstedt.fi
050 5427970